zaterdag 27 oktober 2012

Uitgeester Duiveltje

Begin september is het Uitgeester Duiveltje bij 't Hofbrouwerijke in België gemaakt.
Het verhaal hier achter is te lezen in het artikel Zie ginds komt....


Terwijl het bier in België aan het gisten was, heeft  H2X, het communicatie- en reclamebureau die ook het etiket van Sneak Preview heeft ontwikkeld, weer een mooi etiket ontworpen.





Dit keer een ander formaat. We hebben namelijk de mazzel dat we dit keer niet de etiketjes met de hand hoeven te plakken. We mogen tijdens het bottelproces de etiketteermachine van 't Hofbrouwerijke gebruiken (en de etiketteermachine werkt met dit formaat etiketten).





Tijdens het rijpingsproces is er regelmatig contact geweest met brouwmeester Jef van 't Hofbrouwerijke.
Zo nu en dan is ons bier gecontroleerd en getest. Brouwmeester Jef is zeer te spreken over de ontwikkeling van ons bier.








En dan is het zover...
ons bier kan gebotteld worden.















Dus met etiketjes in de hand zijn we afgezakt naar 't Hofbrouwerijke.
Er zijn ook meerdere vrienden meegekomen om ons te helpen.
Super!






Even tussen haakjes een "weetje":
Weet je nog dat wij de oude bottelmachine en capsuleermachine van deze brouwerij (dus 't Hofbrouwerijke) hebben overgenomen? Zie het artikel Bella en het beest zijn opgehaald.
Er is toen ruimte gemaakt voor een grotere en meer geautomatiseerde vullijn. Met deze nieuwe vullijn mogen we nu ons eigen Uitgeester Duiveltje afvullen.

Het Uitgeester Duiveltje in onze brouwerij aangekomen.




Tijdens het brouwproces is er altijd verlies.
Van deze partij zijn uiteindelijk 2785 flesjes met een inhoud van 33 cl afgevuld.

Afgelopen woensdag is het Uitgeester Duiveltje in onze brouwerij aangekomen.










Na het afvullen is het belangrijk dat het bier nog een paar weken (rechtop) op kamertemperatuur wordt bewaard. Het nagistingsproces in de fles komt zo beter op gang.

Het nagisten is ook nodig want tijdens het afvullen zit er nog niet voldoende koolzuur in het flesje. Het koolzuur zorgt voor de druk in het flesje en zorgt voor een mooie volle schuimkraag.

Meer achtergrondinformatie over de nagisting van het bier is te lezen in het artikel Schenkadvies.


De verwarming in de brouwerij staat nu aan voor een constante kamertemperatuur.
Onderin het flesje zien we al een laagje gistdepot ontstaan. De gisting is dus al goed op gang gekomen!

Toch moeilijk om nog even te wachten met proeven van het bier....
Dus gisteren hebben we het eerste flesje open gemaakt.
Al is de nagisting nog niet klaar en moet er nog meer koolzuur in het flesje worden gevormd, de smaak is al zeer goed. Het bier doet zijn naam eer aan: zwaar bier met een stevige afdronk.

Nog even geduld en dan is het Uitgeester Duiveltje over een paar weekjes wél op dronk...

Zie ook de website van De Noord-Hollandse Bierbrouwerij: www.denoordhollandsebierbrouwerij.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten