donderdag 1 november 2012

Schenkadvies Uitgeester Duiveltje

Op het moment van dit schrijven (dus 1 november 2012) is het Uitgeester Duiveltje nog erg jong en de nagisting op de fles nog niet optimaal. Toch is de vraag al erg groot en zijn we daarom al, vanuit de brouwerij, gestart met de verkoop.

Dit betekent dat het bier nog prima een tijd kan worden bewaard, dit komt de smaak ten goede. Wanneer je het geduld kunt opbrengen om nog te wachten met opdrinken : zet dan het flesje nog een 2 weken op kamertemperatuur voordat je het rechtop in de koelkast zet.

Nog wat meer tips en adviezen:


  • Zet het flesje voor een week rechtop (niet liggend!) in de koelkast i.v.m. nagisting van het bier

Met nagisting bedoelen we dat er, naast de hoofdgisting in de mandfles of tank, ook een gistingsproces in het bierflesje plaatsvindt.

Even wat meer uitleg:
Tijdens het bottelen is nog een hoeveelheid suiker toegevoegd, zodat er nog een extra gisting in de fles plaatsvindt. Dit kan je herkennen door een depot in de fles.

Door de nagisting ontwikkelt de smaak van het bier zich gedurende de tijd verder. Zo smaakt een bier na een maand soms totaal anders dan na een jaar.
Door de nagisting wordt er ook een extra hoeveelheid koolzuur gevormd. Deze zorgt voor de druk in de flesje en zorgt voor een mooie volle schuimkraag.

We raden aan om Uitgeester Duiveltje voor een week rechtop in de koelkast te zetten.
Door o.a. vervoer kan het gistdepot door de fles heen dwarrelen. In een week tijd kan alles goed naar de bodem zakken.

    Drinktemperatuur: 12-14 graden Celsius
  • Aanbevolen drinktemperatuur: 12-14 graden Celsius


Hou er rekening mee dat de meeste koelkasten een temperatuur van 3 à 4 graden heeft. Haal het flesje eerder uit de koelkast zodat het bier weer kan opwarmen tot de juiste temperatuur.

Bij een te koud biertje komt:
- de smaak van het bier niet tot zijn recht
- de schuimkraag slaat sneller neer
het bierglas dat vervlogen tijden doet herleven
Een voorbeeld van een bierglas Triomph





  • De vorm van het glas; een bierglas Triomph
We raden aan om voor Uitgeester Duiveltje een bierglas Triomph te gebruiken. Of een model die hierop lijkt. Hierin komt de smaak het beste tot uiting.


  • Het schoonmaken van het bierglas; met heet water, soda-water of water met glazenspoelmiddel

Zorg dat je bierglazen vetvrij zijn!
Vet heeft de nare eigenschap dat je bier doodslaat, oftewel je schuimkraag zakt in.

Vaak wordt gedacht dat je bierglazen ook vetvrij kan krijgen door ze in water met een reinigingsmiddel of in de vaatwasser schoon te maken. De glazen worden dan wel vetvrij maar er blijft ook een vliesje van het reinigingsmiddel op de glazen achter. Hierdoor slaat ook je bier dood en is de mooie schuimkraag snel verdwenen.

een lepel soda aan lauwwarm water toevoegen, goed naspoelen met heet water

Bierglazen kunnen het beste worden schoongemaakt met:
- heet water of;
- lauwwarm water waaraan een lepel soda is toegevoegd, goed naspoelen met heet water of;
- water met glazenspoelmiddel, goed naspoelen met heet water




Wanneer je altijd je bierglazen met reinigingsmiddel of in de vaatwasser hebt schoongemaakt, kan je de bierglazen het beste met soda-water (of water met glazenspoelmiddel) reinigen. Wel goed naspoelen met heet water!

N.b. De glazen zijn na 1 keer, op bovenstaande manier, reinigen nog niet volledig goed. Dat zal pas na 3 à 4 keer op deze manier reinigen zijn.

  • hoe de fles open maken; met beleid
Door de nagisting op de fles wordt er een extra hoeveelheid koolzuur gevormd. Hierdoor ontstaat er druk in het flesje. De druk kan wat hoger zijn dan je verwacht. Open het flesje daarom met beleid.


  • hoe inschenken; omspoelen met koud water, schuin inschenken (langzaam!), geleidelijk rechte houding

- spoel het bierglas met koud kraanwater

Het glas wordt zo voorgekoeld en nat gemaakt. Hoe dichter de temperatuur van het glas ligt bij de temperatuur van het bier, hoe beter de schuimvorming.
Maar ook behoudt het bier bij een afgekoeld glas langer zijn frisheid en blijft de koolzuur langer verbonden aan het bier.

schuin inschenken, geleidelijk rechte houding


- houd het glas schuin zodat het bier langs de binnenzijde van het glas naar beneden stroomt (langzaam!)

Langzaam inschenken zodat het gist niet in het glas terecht komt.
Zodra je een vlokje gist ziet komen, stoppen met inschenken.





Waarom?

Door het gistdepot niet in je glas te schenken, komt dit ten goede van de smaak.
Mocht je, per ongeluk, wel wat gistdepot in je glas hebben geschonken, geen probleem.
De smaak zal iets anders zijn maar bedenk, gist is rijk aan vitamine B en dat is weer gezond.


Tip: houd de fles tijdens het inschenken tegen het licht zodat je helderheid van het bier kan controleren

- beweeg het glas geleidelijk naar een rechte houding om een schuimkraag te vormen

Wanneer je van mening bent dat de schuimkraag zich niet goed vormt, houd het glas dan rechtop en laat het glas een beetje zakken. Dan komt het bier met meer kracht in het glas en vormt zich meer schuim.  Zo compenseer je een te koud bier of een glas dat niet helemaal op de juiste manier is gereinigd.

Ga alleen nooit met het bierglas "melken", zoals het herhaaldelijk op en neer bewegen met het glas wordt genoemd. Dan slaat je bier juist weer dood.



Na al deze tips en adviezen te hebben opgevolgd, kan je gaan genieten van het Uitgeester Duiveltje.


Proost!


Zie ook de website van De Noord-Hollandse Bierbrouwerij: www.denoordhollandsebierbrouwerij.nl

1 opmerking:

  1. Ik ben wel gecharmeerd van mooie biertje, m.n. Tripel bier. Ook nog fan van Uitgeest, maar dat is vanwege de meest bekende Uitgeester in onze geschiedenis: Cornelis Corneliszoon van Uitgeest. Uitvinder van de Houtzaagmolen en de krukas!

    Wellicht is er in de Haarlemmermeer interesse in jullie biertje. Ik zal eens polsen bij de Olmenhorst (LIsserbroek) . Hartelijke groet, Martien Pieters

    BeantwoordenVerwijderen