donderdag 16 augustus 2012

Schenkadvies Sneak Preview

Haal het beste uit Sneak Preview, het eerste bier van De Noord-Hollandse Bierbrouwerij!

Met wat tips en adviezen moet dat zeker lukken:

  • Zet het flesje voor een week rechtop (niet liggend!) in de koelkast i.v.m. nagisting van het bier
flesjes rechtop in de koelkast


Met nagisting bedoelen we dat er, naast de hoofdgisting in de mandfles of tank, ook een gistingsproces in het bierflesje plaatsvindt.

Even wat meer uitleg:
Tijdens het bottelen is nog een hoeveelheid suiker toegevoegd, zodat er nog een extra gisting in de fles plaatsvindt. Dit kan je herkennen door een depot in de fles.

Door de nagisting ontwikkelt de smaak van het bier zich gedurende de tijd verder. Zo smaakt een bier na een maand soms totaal anders dan na een jaar.
Door de nagisting wordt er ook een extra hoeveelheid koolzuur gevormd. Deze zorgt voor de druk in de flesje en zorgt voor een mooie volle schuimkraag.

We raden aan om Sneak Preview voor een week rechtop in de koelkast te zetten.
Door o.a. vervoer kan het gistdepot door de fles heen dwarrelen. In een week tijd kan alles goed naar de bodem zakken.

    Drinktemperatuur: 6 graden Celsius
  • Aanbevolen drinktemperatuur: 6 graden Celsius


Hou er rekening mee dat de meeste koelkasten een temperatuur van 3 à 4 graden heeft. Haal dan het flesje iets eerder uit de koelkast zodat het bier weer iets kan opwarmen tot de juiste temperatuur.

Bij een te koud biertje komt:
- de smaak van het bier niet tot zijn recht
- de schuimkraag slaat sneller neer

Een voorbeeld van een lang slank glas




  • De vorm van het glas; een lang slank glas
We raden aan om voor Sneak Preview een lang slank glas te gebruiken. Hierin komt de smaak het beste tot uiting


  • Het schoonmaken van het bierglas; met heet water, soda-water of water met glazenspoelmiddel
Zorg dat je bierglazen vetvrij zijn!
Vet heeft de nare eigenschap dat je bier doodslaat, oftewel je schuimkraag zakt in.

Vaak wordt gedacht dat je bierglazen ook vetvrij kan krijgen door ze in water met een reinigingsmiddel of in de vaatwasser schoon te maken. De glazen worden dan wel vetvrij maar er blijft ook een vliesje van het reinigingsmiddel op de glazen achter. Hierdoor slaat ook je bier dood en is de mooie schuimkraag snel verdwenen.

een lepel soda aan lauwwarm water toevoegen, goed naspoelen met heet water

Bierglazen kunnen het beste worden schoongemaakt met:
- heet water of;
- lauwwarm water waaraan een lepel soda is toegevoegd, goed naspoelen met heet water of;
- water met glazenspoelmiddel, goed naspoelen met heet water




Wanneer je altijd je bierglazen met reinigingsmiddel of in de vaatwasser hebt schoongemaakt, kan je de bierglazen het beste met soda-water (of water met glazenspoelmiddel) reinigen. Wel goed naspoelen met heet water!

N.b. De glazen zijn na 1 keer, op bovenstaande manier, reinigen nog niet volledig goed. Dat zal pas na 3 à 4 keer op deze manier reinigen zijn.

met beleid de fles open maken


  • hoe de fles open maken; met beleid
Door de nagisting op de fles wordt er een extra hoeveelheid koolzuur gevormd. Hierdoor ontstaat er druk in het flesje. De druk kan wat hoger zijn dan je verwacht. Open het flesje daarom met beleid.



  • hoe inschenken; omspoelen met koud water, schuin inschenken (langzaam!), geleidelijk rechte houding

- spoel het bierglas met koud kraanwater

Het glas wordt zo voorgekoeld en nat gemaakt. Hoe dichter de temperatuur van het glas ligt bij de temperatuur van het bier, hoe beter de schuimvorming.
Maar ook behoudt het bier bij een afgekoeld glas langer zijn frisheid en blijft de koolzuur langer verbonden aan het bier.

schuin inschenken, geleidelijk rechte houding

 
- houd het glas schuin zodat het bier langs de binnenzijde van het glas naar beneden stroomt (langzaam!)

Langzaam inschenken zodat het gist niet in het glas terecht komt.
Zodra je een vlokje gist ziet komen, stoppen met inschenken.





Waarom?

Door het gistdepot niet in je glas te schenken, komt dit ten goede van de smaak.
Mocht je, per ongeluk, wel wat gistdepot in je glas hebben geschonken, geen probleem.
De smaak zal iets anders zijn maar bedenk, gist is rijk aan vitamine B en dat is weer gezond.


Tip: houd de fles tijdens het inschenken tegen het licht zodat je helderheid van het bier kan controleren

- beweeg het glas geleidelijk naar een rechte houding om een schuimkraag te vormen

Wanneer je van mening bent dat de schuimkraag zich niet goed vormt, houd het glas dan rechtop en laat het glas een beetje zakken. Dan komt het bier met meer kracht in het glas en vormt zich meer schuim.  Zo compenseer je een te koud bier of een glas dat niet helemaal op de juiste manier is gereinigd.

Ga alleen nooit met het bierglas "melken", zoals het herhaaldelijk op en neer bewegen met het glas wordt genoemd. Dan slaat je bier juist weer dood.



Na al deze tips en adviezen te hebben opgevolgd, kan je gaan genieten van Sneak Preview.


Proost!

Zie ook de website van De Noord-Hollandse Bierbrouwerij: www.denoordhollandsebierbrouwerij.nl

1 opmerking: