dinsdag 5 juni 2012

De première

Het eerste bier is gebrouwen!

We hebben gemerkt dat er nu al vraag is naar ons bier. Geweldig!
Aangezien de vlier nu volop in bloei staat, is dit het moment om alvast te gaan beginnen. De brouwketel, gist- en lagertanks zijn nog niet rond maar we hebben thuis jaren op het fornuis gebrouwen. Dat kan nu ook! Alleen de hoeveelheid is nu veel groter.
Vlierbloesem plukken

Afgelopen weekend hebben we de verse vlierbloesem geplukt en dit verwerkt in het bierbrouwsel. Het brouwsel staat nu in de woonkamer te gisten. Je ruikt een lichte vleug van vlierbes. Wat een heerlijke geur! Dat belooft een lekker wit bier te worden waarin de vlier te herkennen zal zijn.

Omdat we nu thuis hebben gebrouwen, is de oplage beperkt (100 liter). Bovendien is het een speciale versie.

Waarom?

Flessen vullen d.m.v. hevelslang

Het brouwen gebeurt nu anders dan straks in de brouwerij. Dan zijn we niet meer op een fornuis het brouwsel aan het maken en ook het lageren gebeurt dan niet in mandflessen maar in RVS-tanks. Het bottelen gebeurt dan met een vul- en capsuleermachine, terwijl we nu met een hevelslangetje 1 voor 1 de flessen moeten vullen en handmatig moeten sluiten. Er komt nu dus veel meer handwerk bij kijken.

Flessen handmatig sluiten met kroonkurkapparaat
Voor deze oplage hebben we gekozen voor een 500 ml beugelfles. Voor de snelle rekenaars onder ons: er komen dus 200 flessen in de verkoop. Deze fles is waarschijnlijk een eenmalige keuze (vanwege het handmatig bottelen). Een bijzondere oplage dus.

De naam van het bier houden we nog even geheim. Dit maken we bekend zodra we het bier in de verkoop aanbieden. We verwachten dat het bier medio augustus op dronk zal zijn.

Houd voor de laatste ontwikkelingen onze blog in de gaten!Zie ook de website van De Noord-Hollandse Bierbrouwerij: www.denoordhollandsebierbrouwerij.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten