woensdag 13 juni 2012

Het "blub"concert

Overal staat nog steeds de vlier in bloei.
Zouden we nog een partij kunnen brouwen?

Het brouwen is niet het probleem. Net zoals de overige ingrediënten die nodig zijn voor het brouwsel. De bottleneck is hoeveel capaciteit we nog hebben voor de vergisting. Na alles nog eens goed te hebben bekeken, komen we tot de conclusie dat het moet lukken om nog een partij van 100 liter wit bier, waarin de vlierbloesem is verwerkt, te gaan brouwen.
Waterslot

Het proces hebben we afgelopen weekend nog eens herhaald. En nu staat er dus 200 liter bier in onze woonkamer te gisten. Omdat het bier in meerdere mandflessen zit, hebben we een compleet 'blub"concert. Hiermee bedoelen we dat we af en toe een "blub"geluid horen.

We geven even wat meer toelichting:

In de mandfles zit het bier voor de vergisting. De mandfles is afgesloten met een rubberen stop waarin het waterslot is geplaatst. Het waterslot is gevuld met water. Daardoor is het bier van de buitenlucht afgesloten. Er kunnen geen bacteriën van buiten naar binnen, maar het koolzuur dat tijdens de gisting wordt gevormd, kan door de overdruk wel via het waterslot ontsnappen. Iedere keer wanneer er een "luchtbelletje"ontsnapt, horen we een "blub"geluid. Gekscherend noemen we al die "blub"geluiden uit de verschillende mandflessen een "blub"concert.Zie ook de website van De Noord-Hollandse Bierbrouwerij: www.denoordhollandsebierbrouwerij.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten